Ο Michael Winterbottom επιστρέφει για γυρίσματα στην Ελλάδα

THE TRIP TO GREECE / ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2019, ο Michael Winterbottom, ο παγκοσμίου φήμης και πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνοθέτης, επιστρέφει στην Ελλάδα για να γυρίσει την τηλεοπτική σειρά Sky One The Trip to Greece επιλέγοντας την Ελλάδα ως προορισμό γυρισμάτων για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο έπειτα από τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο Greed το φθινόπωρο του 2018. Είναι το τέταρτο μέρος της τηλεοπτικής σειράς (The Trip, The Trip to Italy, The Trip to Spain) που κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση στο BBC (The Trip & The Trip to Ιταλία) & Sky Atlantic ( The Trip to Spain ). Η σειρά Trip αποτελεί επίσης δημοφιλή ταινίες μεγάλου μήκους στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και πολλές άλλες παγκόσμιες περιοχές και έχουν κάνει πρεμιέρα σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ ταινιών, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance.

Πρωταγωνιστούν δύο από τους πιο αναγνωρίσιμους ηθοποιούς στο Ηνωμένο Βασίλειο: ο Steve Coogan (BAFTA υποψήφιος για την ερμηνεία του Stan Laurel στο Stan & Ollie) και ο Rob Brydon (υποψήφιος BAFTA Actor & Comedian γνωστός για βρετανικές παραγωγές όπως οι Gavin & Stacey, Would I lie to you, Marion & Geoff).

Το Trip to Greece έχει ως έμπνευση την Οδύσσεια του Ομήρου και το ταξίδι του Οδυσσέα πίσω προς το σπίτι και την οικογένειά του στην Ιθάκη. Οι ηθοποιοί παίζουν μυθοπλασμένες εκδοχές του εαυτού τους καθώς πηγαίνουν σε εξάμερο ταξίδι στην όμορφη χώρα της Ελλάδας. Ως ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό οδικό ταξίδι, ο στόχος του The Trip to Greece είναι να δείξει τους ηθοποιούς να απολαμβάνουν μερικά από τα καλύτερα στοιχεία που έχει να προσφέρει η Ελλάδα όσον αφορά τον πολιτισμό, το φαγητό και τη φιλοξενία.

Η σειρά περιλαμβάνει πολλά γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως ο Ναός του Απόλλωνα στους Δελφούς, η Αρχαία Αγορά της Αθήνας, το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, το νησί της Ύδρας, το  Σπήλαιο του Διρού, το  Παλάτι του Νέστορα, το Νιόκαστρο Ναυαρίνου στην Πύλο,  η Αρχαία Στάγειρα, καθώς και πολλά γυρίσματα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Αθήνα, Ύδρα, Λέσβο, Χαλκιδική, Πήλιο, Καβάλα και Πελοπόννησο.

Σε κάθε χώρο συζητούνται θέματα όπως η ιστορία της Αθήνας και η ανάπτυξη της Ακρόπολης, η Δημοκρατία και η ιδέα της Πόλης και της πόλης-κράτους στην Ελλάδα, καθώς και η ιστορία και η προέλευση του αρχαίου Δράματος, της Τραγωδίας και της Κωμωδίας.

Πως σχολιάζουν ο Στιβ Κούγκανκαι ο Ρομπ Μπράιντοντις κωμωδίες του Αριστοφάνη και τις μεγάλες τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους; Τι λένε για τον Ναό του Απόλλωνα, τη λειτουργία του Μαντείου των Δελφών και τη σημασία της Πυθίας κατά τη διάρκεια 1000 χρόνων της Ελληνικής ιστορίας; Πως σχολιάζουν το δίπολο Δημοκρατία vs Τυραννία; Τον Αθηναϊκό και τον Πελοποννησιακό πόλεμο ή την εκδοχή του Πλάτωνα για τον θάνατο του Σωκράτη;

Η τηλεοπτική σειρά The Trip to Greece είναι μια πρωτότυπη βρετανική παραγωγή του Sky, θα προβληθεί στο Sky One στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα κυκλοφορήσει ως κινηματογραφική ταινία παγκοσμίως το 2020. Παραγωγοί της σειράς είναι η Μελίσσα Πάρμεντερ και ο Τζος Χάιμς και εταιρείες παραγωγής οι Revolution films, Baby Cow και SmallMan Productions. Tις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει ο Τρίσταν Γουέιλι της εταιρείας Goalpost, ενώ τη διανομή στην Ελλάδα η Filmtrade.

Location Manager της σειράς στην Ελλάδα είναι η Ελένη Φαναριώτου (από την εταιρεία Fixer in Greece). Το συνεργείο αποτελείται από 5 Έλληνες και 15 μέλη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κινηματογραφικού Κέντρου παρακολούθησε τα γυρίσματα στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και είχε την ευκαιρία να αποσπάσει ενδιαφέροντα σχόλια για την εμπειρία της κινηματογράφησης στην Ελλάδα.

«Συζητώντας για το πού θα μπορούσαμε να πάμε μετά τα γυρίσματα της σειράς στην Ισπανία και στην Ιταλία, η Ελλάδα προέκυψε λόγω της προφανούς πολύ πλούσιας ελληνικής μυθολογίας και φιλοσοφίας. Αλλά, επίσης, λόγω της σύγχρονης πολιτικής πραγματικότητας η οποία δημιουργεί μια άλλη δυναμική τώρα. Μερικοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμπνέονται από αυτήν την πρόκληση στο status quo που αμφισβητεί τα δεδομένα. Στη συγκεκριμένη σειρά, ο Ρομπ κι εγώ παίζουμε με την ιδέα του ποιοι είμαστε. Μιλάμε για τους εαυτούς μας, αλλά και για πιο εσωτερικά θέματα. Είναι ένα όχημα για τον Ρομπ και εμένα να εξερευνήσουμε τους εαυτούς μας ως μεσήλικες άνδρες στην κρίση της μέσης ηλικίας, καθώς και την κουλτούρα και τη διάθεση μιας άλλης χώρας. Στην Ελλάδα θέλουμε να συζητήσουμε για τη Δημοκρατία, την ελληνική μυθολογία, την ελληνική φιλοσοφία, την πολιτική της σύγχρονης Ελλάδας -που είναι ενδιαφέρουσα σε σχέση με την Ευρώπη -, καθώς και τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη. Διατυπώνουμε ερωτήσεις για μεγάλα θέματα, αλλά και τα απλά ερωτήματα στη ζωή σε σχέση με τα μεγάλα ερωτήματα. Και, βεβαίως, τρώμε πραγματικό φαγητό στα εστιατόρια, από πρωτοκλασάτα μενού μέχρι σε απλά εστιατόρια. Είναι μια εξερεύνηση της γαστρονομικής πλευράς της Ελλάδας», σχολίασε ο Στιβ Κούγκαν πρωταγωνιστής στη σειρά The Trip to Greece, στη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission.

Αυτός ο μήνας στην Ελλάδα ήταν μαγευτική εμπειρία και είδαμε τόσα πολλά! Η ομορφιά και ποικιλία των τοπίων, οι γεύσεις, η εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά και οι υπέροχες πεντακάθαρες θάλασσες. Όλα θα μου μείνουν αξέχαστα“, σχολίασε ο Ρομπ Μπράιντον πρωταγωνιστής στη σειρά The Trip to Greece, στη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission.

Η Βένια και ολόκληρη η ομάδα του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου εργάστηκαν ακούραστα μαζί με την υπέροχη Location Manager Ελένη Φαναριώτου της Fixer In Greece, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για να μας βοηθήσουν να εξασφαλίσουμε όλες τις άδειες για τέτοιες απίστευτες αρχαιολογικές τοποθεσίες εδώ στην Ελλάδα – είμαστε πολύ ευγνώμονες και ενθουσιασμένοι που είχαμε μια τέτοια θαυμάσια υποστήριξη“, δήλωσε η Μελίσσα Πάρμεντερ, παραγωγός.

Η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κινηματογραφικού Κέντρου υποστήριξε τη σειρά The Trip to Greece παρέχοντας καθοδήγηση στην εταιρεία παραγωγής διευκολύνοντας τις άδειες λήψης κινηματογράφησης για τους αρχαιολογικούς χώρους που ζητήθηκαν για κινηματογράφηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.