Άρωμα Ελλάδας στις Κάννες!

Με την τελετή έναρξης στις 17 Μαΐου να πλησιάζει, το Φεστιβάλ των Καννών ανακοίνωσε επίσημα τις υποψηφιότητες για το 2022 και είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως η Ελλάδα έχεις αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

Το Dodo, η πιο πρόσφατη ταινία του Έλληνα κινηματογραφιστή Πάνου Κούτρα θα κάνει πρεμιέρα στο Cannes Premiere programme, ενώ το πολυαναμενόμενο Crimes of the Future του David Cronenberg, που πραγματοποίησε τα γυρίσματα του στην Αθήνα το Καλοκαίρι του 2021 και υποστηρίχθηκε από το μειοψηφικό πρόγραμμα του ΕΚΚ και το location scouting program του Hellenic Film Commission θα κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Όταν ο Cronenberg έγραφε το σενάριο, στον νου του είχε την πόλη του Τορόντο, ωστόσο όπως δήλωσε:

«Καθώς έγραφα το σενάριο για το Crimes of the Future πριν δύο δεκαετίες, η τοποθεσία του ήταν αμφίβολη. Ωστόσο, όσο το σχεδιάζαμε, ξεκινήσαμε να εξερευνούμε την πιθανότητα να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Όταν είδα τα μοναδικά κτήρια και τις προσόψεις και την υπνωτική παρουσία της αρχαίας θάλασσας,  το όραμά μου για την ταινία ολοκληρώθηκε. Αγκάλιασα τα όσα μου προσέφερε η Αθήνα και τώρα αισθάνομαι πως δεν θα μπορούσε η ταινία να είχε πραγματοποιηθεί πουθενά αλλού. Ανάμεσα στα δώρα της Αθήνας ήταν οι εξαιρετικοί Έλληνες τεχνικοί και ηθοποιοί, με τους οποίους η συνεργασία ήταν άριστη. Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αισθανθούμε ευπρόσδεκτοι και η δουλειά τους είναι εμφανής σε κάθε πλάνο.»

Η ελληνική εταιρεία παραγωγής Argonauts S.A., που είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον Robert Lantos, τον παραγωγό της ταινίας, συμμετείχε στο πρότζεκτ ως μειοψηφικός συμπαραγωγός με τη στήριξη του μειοψηφικού προγράμματος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο Robert Lantos είπε για την εμπειρία του στην Ελλάδα:

«Φυσικά, όπως αποδείχθηκε, οι Έλληνες τεχνικοί είναι άριστα καταρτισμένοι. Είχαμε ένα υπέροχο μείγμα Καναδών και Ελλήνων στην ομάδα! Ήταν μια υπέροχοι εμπειρία για όλο το συνεργείο μας και πιστεύω πως και οι Έλληνες το απόλαυσαν επίσης!»

Ο πρώην νικητής του Φεστιβάλ Ruben Ostlund, συμμετέχει επίσης στο διαγωνιστικό τμήμα με την νέα του ταινία Triangle of Sadness, ένα σατυρικό φιλμ που ακολουθεί ένα ζευγάρι μοντέλων. Μέρος των γυρισμάτων πραγματοποιήθηκε στην Εύβοια, στο σκάφος του Α. Ωνάση τον Νοέμβριο του 2020. Ο Έλληνας παραγωγός Γιώργος Καρναβάς εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συμμετοχή της ταινίας

Ο σκηνοθέτης Ruben Östlund είπε για τα γυρίσματα στην Ελλάδα:

“Τα γυρίσματα ήταν φανταστικά και πραγματικά δεν υπερβάλλω. Για εμένα η περίοδος που πέρασα στην Ελλάδα ήταν μία από αυτές τις εμπειρίες που με έκαναν να αγαπήσω την δουλειά μου ακόμη περισσότερο. Το συνεργείο ήταν έμπειρο και πρόθυμο, ενώ οι ντόπιοι ήταν φιλικοί και μας διευκόλυναν. Οι τοποθεσίες στην Χιλιαδού είναι μοναδικές. Ήμασταν τυχεροί όσον αφορά τον καιρό και τις συνθήκες αναφορικά με τον COVID. Η οργάνωση γυρισμάτων σε αυτές τις συνθήκες και η παραγωγή υλικού που ξεπερνά τις προσδοκίες μου διπλασιάζει την χαρά μου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Heretic και το Hellenic Film Commission.”

Ενώ ο Σουηδός παραγωγός Erik Hemmendorff εξέφρασε την έκπληξη του σχετικά με τις ελληνικές τοποθεσίες και  τη συνεγασία που είχε με την Heretic: 

“Όταν ξεκίνησε η συνεργασία μας με τον Γιώργο Καρναβά της Heretic, μου έστειλε τις καλύτερο υλικό που είχα δει ποτέ. Αυτό ήταν προϊόν της δουλειάς του Μενέλαου Μυτηλιναίου. Ήταν τόσο καλό που είχε ενθουσιαστεί. Η τοποθεσία στον νησί της Εύβοιας είχε την άγρια ομορφιά, την θάλασσα και τα βουνά που θέλαμε. Αν μεταφερθεις προς τη θάλασσα είναι σαν τα Ιμαλάια, ενώ αν πας τον Ιανουάριο βλέπεις χιόνι και θάλασσα. Ήταν ένα μαγευτικό μέρος. Ο Ruben είναι επιλεκτικός με τις τοποθεσίες και πραγματικά αν δεν του έκαναν δεν θα βρισκόμασταν εκεί.»

Τέλος, το Burning Days του Emin Alper σε συμπαραγωγή με την Horsefly Productions, με τη στήριξη του μειοψηφικού προγράμματος του ΕΚΚ θα διαγωνιστεί στο τμήμα Un Certain Regarde του φεστιβάλ.

Ευχόμαστε σε όλους καλή επιτυχία και ελπίζουμε να σας δούμε στις Κάννες!