Σε αναζήτηση τοποθεσιών για γυρίσματα (Recce) στην Ελλάδα ο παραγωγός της ταινίας THE Giaour

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το recce που οργάνωσε η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) για τη μεγάλου μήκους ταινία Τhe Giaour από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η πρώτη επικοινωνία του Gareth Jones (WithnailandI, MonaLisa, TheHardWord), παραγωγού της ταινίας, με τη Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission, στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών άνοιξε το δρόμο για την οργάνωση αυτού του ταξιδιού. Η ταινία TheGiaour, σε σενάριο και σκηνοθεσία της RikaOhara (TheHeartofNoPlace) βασίζεται και είναι εμπνευσμένη από το ποίημα του Λόρδου Βύρωνα  «Ο Γκιαούρης» (1813). Το ίδιο ποίημα ενέπνευσε τον Ντελακρουά να ζωγραφίσει τη «Μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν» (1826). Το σενάριο της ταινίας περιγράφει μια κοινωνία μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέσα στον ελληνικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το διαφορετικό θρησκευτικό και εθνοτικό υπόβαθρο των πρωταγωνιστών, αλλά και ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικότητας διαμορφώνουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η πλοκή.

Ο Gareth Jones μαζί με τη Βένια Βέργου επισκέφτηκαν διάφορα σημεία στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο στο τέλος του Ιουλίου 2018. Οι τοποθεσίες στη βόρεια Ελλάδα προτάθηκαν από την location manager Τατιάνα Βέρμπη και στην Κρήτη από την ομάδα της εταιρείας παραγωγής IndigoView, Ιωάννα Δάβη και Δημήτρη Ξενάκη. Στις επισκέψεις τους είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν εκπροσώπους των κατά τόπους δήμων και περιφερειών.  

Ο παραγωγός της ταινίας έφυγε ενθουσιασμένος από τις τοποθεσίες που επισκέφτηκε στην Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός της παραγωγής της ταινίας ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια ευρώ και εφόσον επιλεγεί η χώρα μας για την κινηματογράφηση της, θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικές τοποθεσίες 6 εβδομάδες γυρισμάτων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του recce:

Πολυξένη Βελένη, Γιώργος Σκιαδαρέσης, Σταυρούλα Δαδάκη & Μιχαήλ Λιχούνας από το Υπουργείο Πολιτισμού
Anna Missirian και Gloria Missirian από το ξενοδοχείο Imaret και το ερευνητικό κέντρο MOHA
• Αναστασία Ζ. Ιωσηφίδου και Χάρης Ιορδανίδης από το Δήμο Καβάλας
Δημήτρης Τζιούμακας, Marketing Manager, Porto Carras
Χρήστος Παπαχαδιάρης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Δημήτριος Μιχελογιάννης, Περιφέρεια Κρήτης

Απο αριστέρα προς τα δεξία: Tatiana Verbi, location manager, Venia Vergou, director of the Hellenic Film Commission, Gareth Jones, executive producer, Ioanna Davis, Indigo View, Anastasia Z. Iosifidou, Municipality of Kavala, president of Dimofelia

Φωτογραφία: © 2018 Hellenic Film Commission