Η Κέρκυρα Στέφθηκε ως Best European Film Location για το 2018 απο τα EUFCN και Cineuropa

Η ΝΗΣΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΕΦΘΗΚΕ ΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΑΠΟ ΤΑ EUFCN ΚΑΙ CINEUROPA

Το νησί της Κέρκυρας επιλέχθηκε ανάμεσα σε 12 ευρωπαϊκές τοποθεσίες ως το καλύτερο για το 2018, σε αναγνώριση του βασικού ρόλου που έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά The Durrells. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το EUFCN (ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ), το οποίο αποτελείται από 90 μέλη από 30 χώρες και προωθεί ευρωπαϊκές τοποθεσίες και την κινηματογραφική βιομηχανία της ηπείρου. Η ένωση συμβάλλει στην αναγνώριση της οικονομικής σημασίας του οπτικοακουστικού τομέα και των επιπτώσεών του στις δημιουργικές βιομηχανίες.

©EliaBianchi

Κάθε μέλος του EUFCN είχε την ευκαιρία να υποβάλει μια τοποθεσία ταινίας – ένα συγκεκριμένο μέρος που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές. Το ευρύ κοινό είχε την ευκαιρία να ψηφίσει για την αγαπημένη του τοποθεσία στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας της Cineuropa. Ένας τυχερός νικητής επιλέχθηκε από όλους τους ψηφοφόρους και κέρδισε ένα ταξίδι για δύο άτομα στο νησί της Κέρκυρας.

«Οι τοποθεσίες αντιπροσωπεύουν την ψυχή κάθε κινηματογραφικής επιτροπής», λέει ο πρόεδρος του EUFCN, Truls Kontny. «Πέρυσι, δεν περιμέναμε μια τέτοια τεράστια επιτυχία για την πρώτη διοργάνωση  του Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογραφικής Τοποθεσίας. Μετά από αυτό το θετικό αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να το επαναλάβουμε και να έχουμε ένα ετήσιο βραβείο. Φέτος, είχαμε 12 καταπληκτικές τοποθεσίες σε διαγωνισμό, και όλες έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές που γυρίστηκαν το 2017. Όλοι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό το βραβείο μπορεί να αυξήσει την προβολή των ευρωπαϊκών τοποθεσιών σε όλο τον κόσμο.

Το βραβείο παρέλαβε η διευθύντρια της Hellenic Film Commission, Βένια Βέργου και η συντονίστρια Σταυρούλα Γερωνυμάκη, οι οποίες εργάζονται σκληρά για την προώθηση της κινηματογραφικής απήχησης του νησιού στον υπόλοιπο κόσμο: «Το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής τοποθεσίας ταινίας για το 2018 αποτελεί μια μεγάλη ανταμοιβή  καθώς επικοινωνεί σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο μοναδικές είναι οι ελληνικές τοποθεσίες. Έχουν εμπνεύσει συγγραφείς, σκηνοθέτες και παραγωγούς για πολλά χρόνια. Αυτό το βραβείο υπογραμμίζει το συστηματικό έργο της Hellenic Film Commission για την προώθηση ελληνικών τοποθεσιών. Επίσης παρουσιάζει τον αντίκτυπο που έχουν η πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία στα οπτικοακουστικά έργα-η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, η οποία συνέβαλε στην επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς The Durrells, είναι ένα από τα πολλά μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO στην Ελλάδα », δήλωσε η κα. Βέργου.

Η Κέρκυρα ανάμεσα στα πιο όμορφα και δημοφιλή ελληνικά νησιά. Λόγω της ισχυρής ιστορικής σύνδεσής του με την Ευρώπη, ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά νησιά που διεύρυνε τους ορίζοντες του τουρισμό για τη χώρα. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, στο Ιόνιο Πέλαγος, το νησί της Κέρκυρας έχει μια κοσμοπολίτικη αίσθηση σε συνδυασμό με έναν ιδιαίτερο, παραδοσιακό χαρακτήρα. Εκτός από τις υπέροχες παραλίες, το κορυφαίο σημείο του νησιού είναι η Παλιά Πόλη, με το χαρακτηριστικό βενετσιάνικο στιλ.

HELLENIC FILM COMMISSION – THE DURRELLS © SID GENTLE FILMS (TD4) LIMITED

Η ιστορία της τηλεοπτικής σειράς The Durrells βασίζεται στην αυτοβιογραφική τριλογία βιβλίων του Gerald Durrell, του φυσιοδίφη, εξερευνητή, συγγραφέα και συντηρητή, για την οικογένειά του που εγκαταστάθηκε στο νησί της Κέρκυρας το 1933. Η τηλεοπτική σειρά ολοκλήρωσε την τέταρτη σεζόν τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Γράφτηκε από τον υποψήφιο για βραβείο BAFTA Simon Nye και σκηνοθετήθηκε από τον Roger Goldby. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή των Sid Gentle Films Ltd και Masterpiece.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής κινηματογραφικής τοποθεσίας 2018 ήταν:
Andalucía Film Commission (ΙΣΠΑΝΙΑ): Tabernas Desert in Almería (The Sisters Brothers)
Cine Tirol (ΑΥΣΤΡΙΑ): Innsbruck Old Town (Tiger Zinda Hai)
Croatian Audiovisual Centre (ΚΡΟΑΤΙΑ): The island of Vis (Mamma Mia! Here We Go Again)
Film Commission Hessen (ΓΕΡΜΑΝΙΑ): Frankfurt (Bad Banks)
Hellenic Film Commission (ΕΛΛΑΔΑ): Corfu island (The Durrells)
IDM Film Fund and Commission (ΙΤΑΛΙΑ): Lake Carezza (The Girl in the Fog)
Malta Film Commission (ΜΑΛΤΑ): Fort St Elmo – National War Museum (Murder on the Orient Express)
Roma Lazio Film Commission (ΙΤΑΛΙΑ): Valle dei Calanchi, Viterbo (Happy as Lazzaro)
Screen Brussels Film Commission (ΒΕΛΓΙΟ): Hotel Metropole (The Happy Prince)
Tenerife Film Commission (ΙΣΠΑΝΙΑ): Teide National Park (Yucatán)
Vienna Film Commission (ΑΥΣΤΡΙΑ): Michaelerplatz (Red Sparrow)
Western Norway Film Commission (ΝΟΡΒΗΓΙΑ): Preikestolen (Mission: Impossible – Fallout)