Το Greed του Michael Winterbottom γυρίζεται στην Ελλάδα

Η τελευταία ταινία μεγάλου μήκους του Michael Winterbottom με τίτλο Greed, η οποία έκανε πρεμιέρα πρόσφατα στο Φεστιβάλ του Τορόντο, με πρωταγωνιστές τους: Steve Coogan, Isla Fisher και David Mitchell, ολοκλήρωσε τρεις εβδομάδες γυρισμάτων στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2018. Χρηματοδοτήθηκε από τη Sony Pictures International Productions και τη Film4 και είναι μια παραγωγή της Melissa Parmenter για την Revolution Films και του Damian Jones για την DJ Films, το Greed ήταν μία από τις πρώτες διεθνείς ταινίες που απέκτησαν πρόσβαση στο νέο οικονομικό κίνητρο της Ελλάδας (επιστροφή μετρητών), μέσω της ελληνικής εταιρείας Film Greece. Άλλα μέλη του καστ αποτελούν οι: Sophie Cookson, Shirley Henderson, Asa Butterfield, Sarah Solemani, Shanina Shaik και Stephen Fry.

Γραμμένο από τον Michael Winterbottom, το Greed είναι μια σάτιρα για τον κόσμο του υπερπολυτελούς κτιρίου μέχρι τον εορτασμό του πάρτι των 60ων γενεθλίων ενός δισεκατομμυριούχου λιανεμπόρου. Πολυτέλεια και θάλασσα είναι σε ζήτηση, το ελληνικό νησί της Μυκόνου, ένα νησί ορόσημο αναγνωρισμένο παγκοσμίως ως πολυτελές περιβάλλον διακοπών στην Ελλάδα, προσέφερε το ιδανικό σκηνικό για αυτή τη γιορτή. Εντός του πλαισίου των τριών εβδομάδων κινηματογράφησης στο ελληνικό νησί Μύκονος, διεξήχθη και γύρισμα μιας ημέρας στο γειτονικό ως προς τη Μύκονο,  νησί της Δήλου, έναν από τους σημαντικότερους μυθολογικούς, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, που αποτελεί παγκόσμιο πολιτιστικό χώρο που προστατεύεται από την UNESCO από το 1990. Η Δήλος, αν και μικρό ( 350,64 εκτάρια), βραχώδες νησί στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους, θεωρήθηκε ως «το πιο ιερό από όλα τα νησιά» (Καλλίμαχος, 3ος αιώνας π.Χ.) του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Η HellenicFilmCommission  του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου παρακολούθησε τα γυρίσματα στο νησί της Δήλου και είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον SteveCoogan για την εμπειρία του.

ΤοGreed(απληστία) χρησιμοποιώντας το σκηνικό της κλασικής Ελλάδας για μια πτυχή της ταινίας, η οποία μιλά για έναν εγωκεντρικό δισεκατομμυριούχο. Το κλασικό σκηνικό της Ελλάδας εξυπηρετεί το εγώ του χαρακτήρα που υποδύομαι, βασισμένο σε μερικούς πραγματικούς ανθρώπους. Είναι μια κριτική για τους υπερπλουσίους που εκμεταλλεύονται ευάλωτους ανθρώπους που προέρχονται από χώρες του αναπτυσσόμενο κόσμο και τους πληρώνουν με μισθούς της τάξεως των σκλάβων για να γίνουν εκείνοι ακόμα πιο πλούσιοι. Υπάρχει ένα ηθικό δίδαγμα στην ταινία παρόλο που είναι κωμωδία. Ο χαρακτήρας που υποδύομαι και η οικογένειά του επισκέπτονται τα ερείπια εδώ στη Δήλο γιατί αυτό το μέρος ήταν το κέντρο του εμπορικού κόσμου ως ένα βαθμό και το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι στη Μεσόγειο. Ο χαρακτήρας μου κέρδισε τα χρήματά του από το εμπόριο και συνδέεται με έναν ουσιαστικό τρόπο. Του αρέσει να  αποδίδει μυθικές διαστάσεις στον εαυτό του θεωρώντας τον ηρωικό όταν στην πραγματικότητα είναι άπληστος … Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο εξωτερικό  επιθυμούμε να βρούμε φιλόξενους ανθρώπους. Τα γυρίσματα είναι κάτι ασυνήθιστο, δεν πρόκειται για μια πραγματική συνθήκη. Αφηγείστε μια ιστορία, αλλά τα αιτήματά σας συχνά δεν είναι τα συνηθισμένα αιτήματα του κοινού ή των τουριστών. Μερικές φορές τα πράγματα που θα ζητούσατε μπορεί να υπερβαίνουν τους κανόνες, οπότε χρειαζόμαστε ανθρώπους να είναι ρεαλιστές και ευέλικτους. Και αυτό το έχουμε βρει στην Ελλάδα. Η εμπειρία των γυρισμάτων στην Ελλάδα για το  GREED ήταν πολύ καλή, όλοι οι άνθρωποι στη Μύκονο ήταν φιλικοί και συνεργάσιμοι, υποστηρικτικοί, ευέλικτοι, εξυπηρετικοί. Το προσωπικό του ξενοδοχείου είναι πλέον σαν οικογένεια” σύμφωνα με τα λεγόμενα του SteveCoogan, πρωταγωνιστή του Greed  πρτη Βένια Βέργου, Διευθύντρια της Ελληνικής Επιτροπής Κινηματογράφου.

Η HellenicFilmCommission  του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου υποστήριξε την Greed παρέχοντας καθοδήγηση στην εταιρεία παραγωγής και διευκολύνοντας την άδεια για γυρίσματα στο νησί της Δήλου.

©GREED Sony Pictures Releasing
©GREED Sony Pictures Releasing