“Crimes Of The Future” του David Cronenberg: Η εμπειρία των γυρισμάτων στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 2021, ο David Cronenberg ήρθε στην Αθήνα για τα γυρίσματα της επερχόμενης ταινίας του με τίτλο Crimes of the Future, με πρωταγωνιστές τους Viggo Mortensen, Lea Seydoux και Kristen Stewart. To“Crimes Of The Future” σηματοδοτεί την επιστροφή του σκηνοθέτη στις body-horror και sci-fi ρίζες του. Η ιστορία, την οποία έγραψε αρκετά χρόνια πριν, το μακρινό 2000, λαμβάνει χώρα σε ένα post-humanist μέλλον, όπου ο ιός “Accelerated Evolution Syndrome” εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα, προκαλώντας ανάμεικτες αντιδράσεις, αφού κάποιοι δέχονται τις επιδράσεις της μετάλλαξης, ενώ άλλοι επιμένουν στο να τις καταπιέζουν.  

Όταν ο Cronenberg έγραφε το σενάριο, στον νου του είχε την πόλη του Τορόντο, ωστόσο όπως δήλωσε:

«Καθώς έγραφα το σενάριο για το Crimes of the Future πριν δύο δεκαετίες, η τοποθεσία του ήταν αμφίβολη. Ωστόσο, όσο το σχεδιάζαμε, ξεκινήσαμε να εξερευνούμε την πιθανότητα να γυρίσουμε στην Ελλάδα. Όταν είδα τα μοναδικά κτήρια και τις προσόψεις και την υπνωτική παρουσία της αρχαίας θάλασσας,  το όραμά μου για την ταινία ολοκληρώθηκε. Αγκάλιασα τα όσα μου προσέφερε η Αθήνα και τώρα αισθάνομαι πως δεν θα μπορούσε η ταινία να είχε πραγματοποιηθεί πουθενά αλλού. Ανάμεσα στα δώρα της Αθήνας ήταν οι εξαιρετικοί Έλληνες τεχνικοί και ηθοποιοί, με τους οποίους η συνεργασία ήταν άριστη. Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αισθανθούμε ευπρόσδεκτοι και η δουλειά τους είναι εμφανής σε κάθε πλάνο.»

Η ελληνική εταιρεία παραγωγής Argonauts S.A., που είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τον Robert Lantos, τον παραγωγό της ταινίας, συμμετείχε στο πρότζεκτ ως μειοψηφικός συμπαραγωγός με τη στήριξη του μειοψηφικού προγράμματος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ο Robert Lantos είπε για την εμπειρία του στην Ελλάδα:

«Φυσικά, όπως αποδείχθηκε, οι Έλληνες τεχνικοί είναι άριστα καταρτισμένοι. Είχαμε ένα υπέροχο μείγμα Καναδών και Ελλήνων στην ομάδα! Ήταν μια υπέροχοι εμπειρία για όλο το συνεργείο μας και πιστεύω πως και οι Έλληνες το απόλαυσαν επίσης!»

Image Copyrights: ©Serendipity Point Films, Argonauts Productions SA