Η Ελληνική Συμμετοχή στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών

Η Ελλάδα, με πάνω από 40 χρόνια συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών μέσα από το περίπτερο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, θα παρευρεθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με εθνικό περίπτερο. Στα προϋπάρχοντα ΕΚΟΜΕ και ΕΚΚ, που συνέπραξαν για πρώτη φορά πέρυσι, προστίθενται τέσσερα Film Offices, αυτά της Αθήνας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το ΕΚΟΜΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η ΕΡΤ θα συνδιοργανώσουν εορταστικό cocktail party προς τιμήν τον ελληνικών συμμετοχών στο φεστιβάλ, και συγκεκριμένα του “Dodo” του Πάνου Κούτρα, τα φαβορί για Χρυσό Φοίνικα “Triangle of Sadness” και “Crimes of the Future, καθώς και τα “On Xerxes’ Throne” και “Burning Days”

Στο πλαίσιο της Αγοράς, οι προβολές του προγράμματος Thessaloniki Goes to Cannes θα δώσουν ευκαιρίες ανάπτυξης σε 5 ελληνικά πρότζεκτ, εκ των οποίων τα 4 έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ. Η Ιωάννα Μπολομύτη θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία Producers on the Move του EFP, ενώ η ταινία μεγάλου μήκους του Θανάση Νεοφώτιστου “Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια” θα παρουσιαστεί στο FOCUS CoPro 2022. Τέλος, η παραγωγός Romanna Lobach έχει επιλεγεί να συμμετάσχει στο NEW PRODUCERS’ ROOM του Court Metrage.

Η ελληνική ομάδα θα βρίσκεται στο φεστιβάλ για να συναντηθεί με φορείς, παραγωγούς και κινηματογραφιστές, ώστε να συζητήσει πιθανά πρότζεκτ.