Filming Europe – To EUFCN στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το EUFCN γιορτάζει τη 10η επέτειό του με έκθεση και συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Το EUFCN γιορτάζει φέτος τη 10η επέτειό του: η Ένωση διοργάνωσε μια εβδομάδα εκδηλώσεων τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες (Τρίτη 7 έως Πέμπτη 9), εντός και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πλήρης εορτασμός έλαβε την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκδήλωση της 10ης επετείου σχεδιάστηκε για να προσφέρει στα μέλη την ευκαιρία να παρουσιαστούν στους πολιτικούς και θεσμικούς εταίρους, με έναν επίσημο και ομόφωνο τρόπο: αυτή η περίσταση αντιπροσώπευσε μια σημαντική ευκαιρία για την απόδοση ορατότητας στο Σύλλογο και την ανάδειξη του ουσιαστικού ρόλου που παίζουν οι Κινηματογραφικές Επιτροπές και τα Περιφερειακά Ταμεία Κινηματογράφου στην οπτικοακουστική βιομηχανία.

Η εκδήλωση – δομημένη σε τέσσερα κύρια μέρη – έδωσε στα μέλη της την ευκαιρία να εμπλέξουν τοπικά ιδρύματα και να τους προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής.

Η τελετή έναρξης γιορτάστηκε την Τρίτη 7, μαζί με την Τελετής απονομής Βραβείου Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας. Αυτή ήταν η πρώτη έκδοση ενός διαγωνισμού που διοργάνωσε το EUFCN σε συνεργασία με την Cineuropa, για να βραβευτεί η πιο όμορφη κινηματογραφική τοποθεσία στην Ευρώπη. Η Πόλη του Γκορλίτς, από την ταινία του Γουές Άντερσον «The Grand Budapest Hotel», επιλέχθηκε από τους διαδικτυακούς ψηφοφόρους ως η Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία, ενώ το νησί της Αντιπάρου, από την ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «Suntan», που προτάθηκε από την Hellenic Film Commission-Ελληνική Επιτροπή Κινηματογράφου, ήταν το δεύτερο την προτίμηση των ψηφοφόρων καθ ‘όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Από την Τρίτη 7 έως την Παρασκευή 9, το EUFCN ήταν πρωταγωνιστής της ιδιαίτερης έκθεσης «10 Χρόνια Ευρωπαϊκής Κινηματογράφησης». Η έκθεση μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρηματοδοτήθηκε από τον Ιταλό Ευρωβουλευτή Sergio Cofferati. Αποσκοπούσε στην αναδημιουργία της εμπειρίας που μπορούν να ζήσουν οι θεατές μέσα στην αίθουσα προβολής κινηματογραφικών ταινιών και τους προσέφερε μια πραγματικά μοναδική παράσταση: ο θεατής μεταφέρθηκε απευθείας εντός της διαδικασίας παραγωγής μιας ταινίας, για να καταλάβει τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξαν οι κινηματογραφικές επιτροπές κατά τη διάρκεια της ολοκλήρωσης της ταινίας.

Την Τετάρτη 8, το EUFCN οργάνωσε μια διάσκεψη για να παρουσιάσει το Δίκτυο και την αποστολή του ενώπιον των Ευρωβουλευτών. Το συνέδριο επικεντρώθηκε στο έργο των κινηματογραφικών επιτροπών, με ιδιαίτερη έμφαση στον κινηματογραφικό τουρισμό και τον οικονομικό αντίκτυπο στις δημιουργικές βιομηχανίες, που παρουσιάστηκαν στα βασικά σημεία τους από τους ειδικούς Stefan Roesch και Jonathan Olsberg, αντίστοιχα.

OΤην Πέμπτη 9, η εκδήλωση έκλεισε με ειδικές εκπαιδευτικές συνεδρίες, που προορίζονται μόνο για μέλη του EUFCN. Τα κύρια θέματα ήταν το Green Filming and Film Tourism.

«Στην πρώτη δεκαετία του, ο Σύλλογός μας αναπτύχθηκε εκθετικά, φτάνοντας σε μια διάσταση που ήταν αδιανόητη μόλις πριν από λίγα χρόνια ». Αυτό είναι το ενθουσιώδες σχόλιο του Truls Kontny, προέδρου του EUFCN, ο οποίος θέλει να υπογραμμίσει ότι «χάρη στην ενεργό συμμετοχή και ενασχόληση κάθε μέλους, το EUFCN μπόρεσε να αυξήσει την παρουσία του στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ και εμπορικές εκθέσεις, να αυξήσει την ορατότητα ενώπιον των  ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και να δημιουργήσει διάφορες εκδηλώσεις δικτύωσης με επαγγελματίες οπτικοακουστικών μέσων και τη βιομηχανία. Το Διοικητικό Συμβούλιο και εγώ, πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις της 10ης επετείου θα εκπροσωπήσουν έναν σπουδαίο στόχο για να δείξουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης του Δικτύου μας. »

Link
www.eufcn.com