Ανοιχτή Συζήτηση: Κινηματογραφικές Τοποθεσίες και Κινηματογραφικός Τουρισμός

Η Διεύθυνση Διεθνών Οπτικοακουστικών Παραγωγών – Ηellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), αρμόδια για την προσέλκυση και διευκόλυνση ξένων οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της διοργανώνει εκδήλωση με τη μορφή ανοιχτής συζήτησης με θέμα: «Κινηματογραφικές Τοποθεσίες και Κινηματογραφικός Τουρισμός» την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 10.30 στον Πύργο Βιβλίων στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Η συζήτηση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, «Κινηματογραφικές Τοποθεσίες – Η σημασία της διαχείρισης τους σε έναν ανερχόμενο προορισμό»,θα συζητηθεί όλο το εύρος της διαχείρισης τοποθεσιών για τις ανάγκες οπτικοακουστικών παραγωγών, με ομιλητές τους κ. Γιώργο Σταθόπουλο, Location Manager με μεγάλη εμπειρία στην Αμερική (THE TWO FACES OF JANUARY, BROKEN FLOWERS), και κ. Tate Aráez Guzmán, επικεφαλής Location Manager του GAME OF THRONES στην Ισπανία.


Η συζήτηση διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, «Κινηματογραφικές Τοποθεσίες – Η σημασία της διαχείρισης τους σε έναν ανερχόμενο προορισμό»,θα συζητηθεί όλο το εύρος της διαχείρισης τοποθεσιών για τις ανάγκες οπτικοακουστικών παραγωγών, με ομιλητές τους κ. Γιώργο Σταθόπουλο, Location Manager με μεγάλη εμπειρία στην Αμερική (THE TWO FACES OF JANUARY, BROKEN FLOWERS), και κ. TateAráezGuzmán, επικεφαλής Location Manager του GAME OF THRONES στην Ισπανία.

Η δεύτερη ενότητα, «Κινηματογραφικός Τουρισμός – Η συνέργεια ανάμεσα στον τουρισμό και στις οπτικοακουστικές παραγωγές» αφορά στον κινηματογραφικό τουρισμό με ομιλητή τον κ. Stefan Roesch, ειδικό σύμβουλο σε θέματα Κινηματογραφικού Τουρισμού, ο οποίος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως VisitBritain, Czech Tourism, Association of Film Commissioners International (AFCI), Film London.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι, αφενός η ανάδειξη του πολυσχιδούς ρόλου και της εξαιρετικά σημαντικής συμβολής των Location Managers στις διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές, και αφετέρου η παρουσίαση των δυνατοτήτων προβολής και ανάπτυξης που προσφέρει ο Κινηματογραφικός Τουρισμός.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission. Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα, φορείς και θεσμούς αρμόδιους για την έκδοση κινηματογραφικών αδειών για τοποθεσίες, δημοσιογράφους, καθώς και σε φοιτητές και φοιτήτριες του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά. Περιορισμένος αριθμός συμμετοχών, απαιτείται εγγραφή έως την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η συμμετοχή στη συζήτηση είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες, το αναλυτικό πρόγραμμα και εγγραφές για την Ανοιχτή Συζήτηση στην ιστοσελίδα του Hellenic Film Commission (www.filmcommission.gr) και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (www.gfc.gr)

Η Προεγγραφή απαιτείται από τις 26 Νοεμβρίου 2018 εδώ (13.00). Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμα εδώ.

Ακολουθούν τα βιογραφικά των ομιλητών:

O Γιώργος Σταθόπουλος (Brooklyn, New York), με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και στην Κινηματογραφική Παραγωγή (Brooklyn College), ξεκίνησε να εργάζεται στην Αθήνα ως Βοηθός Σκηνοθέτης στο τομέα της Διαφήμισης.

Το όνειρό του να συμμετέχει σε ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους τον οδήγησε πίσω στην Νέα Υόρκη, όπου από το 2012 εργάζεται ως Location Manager και Scout.

Έχει εργαστεί στις ταινίες BROKEN FLOWERS (Jim Jarmusch), THE GOOD SHEPHERD (Robert De Niro) και SHADES OF BLUE(Barry Levinson). Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά THE DEUCE (των George Pelecanos και David Simon του THE WIRE)του τηλεοπτικού ομίλου ΗΒΟ.

Ζει ανάμεσα στην Κρήτη και τη Νέα Υόρκη, προωθώντας το νησί ως κινηματογραφικό προορισμό σε ξένους παραγωγούς.  Στην Ελλάδα έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στην ταινία THE TWO FACES OF JANUARY (Hossein Amini) και το talent show AMERICA’S NEXT TOP MODEL.

Ο Pedro Aráez Guzmán, γνωστός ως «Tate», ξεκίνησε την καριέρα τουστον οπτικοακουστικό τομέα με εξειδίκευση στο Location Management. Ως λάτρης των φυσικών τοπίων από την νεότητά του, διέσχισε και κατέγραψε με την φωτογραφική του κάμερα κάθε γωνιά της Ισπανίας, προτείνοντας τοποθεσίες που αναδείχτηκαν από τον ίδιο σε σειρές και ταινίες παγκοσμίου φήμης όπως GAME OF THRONES, TERMINATOR, THE CROWN. Έχει διακριθεί, μεταξύ άλλων, με το Achievement Award το 2016 από την ένωση Location Managers Guild International στο Λος Άντζελες. Υπερασπίζεται την σπουδαιότητα των Location Managers σε όλα τα στάδια της παραγωγής και επιδιώκει την αναγνώριση της ειδικότητάς του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

ΟStefan Roesch είναι πτυχιούχος Γεωγραφίας του Τουρισμού από το Πανεπιστήμιο του Eichstraett- Ingolstadt της Γερμανίας και κάτοχος διδακτορικού τίτλου στον Κινηματογραφικό Τουρισμό από το Πανεπιστήμιο του Οtago της Νέας Ζηλανδίας. Το βιβλίο του The Experiences of Film Locations Tourists (Channel View Publications: London) εμπεριέχει τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με τον Κινηματογραφικό Τουρισμό ανά τον κόσμο. Έχει πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του Destination Marketing και Market Research, έχοντας εργαστεί σε διάφορες θέσεις στην τουριστική βιομηχανία. Προτού αφοσιωθεί στα δικά του πρότζεκτ το 2015, εργάστηκε ως Deputy Managing Director στο Ινστιτούτο Έρευνας Τουριστικής Αγοράς και Marketing Centouris με έδρα τη Βαυαρία της Γερμανίας. Από το 2006 θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον κλάδο του Kινηματογραφικού Τουρισμού, διατελώντας σύμβουλος σε  Τourism Μanagers και Film Commissioners για τον τρόπο που μπορούν να επωφεληθούν από τον Kινηματογραφικό Tουρισμό.

Έχει εργαστεί μεταξύ άλλων για τους: Association of Film Commissioners International (AFCI), Czech Tourism, Film London, Failte Ireland (STAR WARS – THE LAST JEDI), Innovation Norway, the Jordan Tourism Board (THE MARTIAN), Tourism Northern Ireland (GAME OF THRONES), VisitBritain (PADDINGTON) και VisitDenmark (TROLLS).

Είναι συνιδρυτής του FilmQuest, ενός ταξιδιωτικού ιστότοπου, εμπνευσμένου από τον κινηματογράφο με σκοπό την προώθηση των παγκοσμίως εμβληματικών κινηματογραφικών τοποθεσιών και την παρουσίαση των καλύτερων τοπικών ιστοριών που σχετίζονται με τον κινηματογραφικό τουρισμό γύρω από ανθρώπους και τοποθεσίες – www.filmquest.co.