Ημέρα Εκπαίδευσης: Πως ένα Film Office βρίσκει τη θέση του στο χάρτη;

Το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου διοργανώνει Ημέρα Εκπαίδευσης με τίτλο Πως ένα Film Office βρίσκει την θέση του στον χάρτη;, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το European Film Commissions Network (EUFCN) στο πλαίσιο της Αγοράς του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021. Με την υποστήριξη του Athens Film Office.

Στόχος της δράσης είναι η εκπαίδευση, ενημέρωση και δικτύωση των στελεχών δημοτικών και περιφερειακών γραφείων εξυπηρέτησης οπτικοακουστικών παραγωγών της Ελλάδας (Film Offices). Στη διάρκεια της συγκεκριμένης Ημέρας Εκπαίδευσης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του EUFCN (από Τσεχία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Νορβηγία, Σερβία, Ιταλία) θα αναπτύξουν θεματικές κομβικής σημασίας τόσο για το αρχικό στάδιο ανάπτυξης όσο και για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των film offices (καλές πρακτικές προσέλκυσης και διευκόλυνσης απαιτητικών οπτικοακουστικών παραγωγών, καθώς και προβολής και προώθησης μιας περιφέρειας κτλ.). Σκοπός της δράσης είναι να μεταδοθεί τεχνογνωσία και εξειδίκευση από τους πλέον έμπειρους ευρωπαίους film commissioners και να αναπτυχθούν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με τα περιφερειακά film offices της Ελλάδας.  

EUFCN Καλεσμένοι Ομιλιτές-Εκπαιδευτές

Mikael Svensson, Συμπρόεδρος του EUFCN, Επικεφαλής του Southern Sweden Film Commission – Σουηδία

Ο Mikael Svensson είναι ένας έμπειρος Film Commissioner με ιστορία στην υποκριτική και την παραγωγή. Ο Mikael είναι κάτοχος MBA στο Διεθνές Μάρκετινγκ από το Lund University και έχει περάσει αρκετά χρόνια σπουδάζοντας και δουλεύοντας στην Ινδία. Ο Mikael είναι συνιδρυτής του Nordic Film Commissions και σήμερα είναι ένας από τους συμπροέδρους του EUFCN (European Film Commissioners Network). Ο Mikael διευθύνει το Southern Sweden Film Commission από το 2007 και αποτελεί μέρος του περιφερειακού κινηματογραφικού ταμείου Film i Skåne. Το Southern Sweden Film Commission αποτελεί μέρος της περιφερειακής δομής μάρκετινγκ και λειτουργεί ως ελεύθερος μεσολαβητής με την περιφερειακή και εθνική κυβέρνηση και με την κινηματογραφική βιομηχανία στη Νότια Σουηδία.

Alexandra Luetkens, Ταμίας EUFCN, Film Commission Hamburg Schleswig-Holstein – Γερμανία

Η Αλεξάνδρα ξεκίνησε την καριέρα της στην κινηματογραφική παραγωγή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αρχικά στο καλλιτεχνικό τμήμα και στη συνέχεια μεταπήδησε στο τμήμα της κάμερας, όπου εργάστηκε ως 1ος AC και χειριστής κάμερας για αρκετά χρόνια, πριν πάρει την ευκαιρία με μια θέση στο Film Commission του (τότε) Ταμείου Κινηματογράφου του Αμβούργου το 1999. Είναι film commissioner εδώ και σχεδόν 22 χρόνια, αναπτύσσοντας τις υπηρεσίες του film commission και οικοδομώντας τη φήμη του Αμβούργου ως φιλική προς τον κινηματογράφο πόλη. Από την αρχή το film commission του Αμβούργου κατείχε ζωτικό ρόλο στη δομή του γερμανικού δικτύου των film commission. Δεδομένου ότι το ταμείο κινηματογράφου του Αμβούργου συγχωνεύθηκε με το ταμείο του ομόσπονδου κρατιδίου Schleswig-Holstein το 2007, το film commission εκπροσωπεί δύο γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια.
Η Αλεξάνδρα συμμετείχε επίσης στην καταστατική συνεδρίαση του European Film Commissions Nework EUFCN στο Βερολίνο το 2005. Το Film Conmmission του Αμβούργου Schleswig-Holstein είναι μέλος από την επίσημη εγγραφή της ένωσης το 2007 και η Alexandra συμμετέχει σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του EUFCN ως ταμίας.

Carlota Guerrero, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EUFCN, Manager, Catalunya Film Commission – Ισπανία

Η Carlota Guerrero είναι η διευθύντρια του Film Commission της Καταλονίας από το 2007. Το CFC είναι μέρος του ταμείου κινηματογράφου της Καταλονίας (κυβέρνηση της Καταλονίας). Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του European Film Commissions Network (EUFCN). Ως διευθύντρια του Catalunya Film Commission, συντονίζει ένα δίκτυο με περισσότερες από 230 πόλεις και χωριά σε όλη την Καταλονία, τα οποία συνολικά φιλοξενούν περίπου 4.000 παραγωγές κάθε χρόνο. Στο CFC συνεργάζεται με όλους τους τύπους παραγωγών, από ταινίες μικρού μήκους μέχρι διεθνείς ταινίες μεγάλου μήκους που βραβεύονται σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ ή τηλεοπτικά δράματα υψηλού επιπέδου. Εκπροσωπεί επίσης την Καταλονία στα κυριότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και αγορές.

Adrian A. Mitchell, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EUFCN, Επικεφαλής του Oslo Film Commission – Νορβηγία

Ο Adrian A. Mitchell έχει μακρά προϋπηρεσία στη βιομηχανία κινηματογράφου, από διευθυντής παραγωγής, location manager, διανομής και παραγωγός. Έχει επίσης κάνει startup σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, έχει διευθύνει μια ζυθοποιία και είναι ιδιοκτήτης ενός μπαρ. Αυτό μπορεί να αντικατοπτρίζει την προτίμησή του στις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο κ. Mitchell είναι σήμερα επικεφαλής του Oslo Film Commission. Το Oslo Film Commission αποτελεί μέρος του γραφείου του Αντιδημάρχου στην πόλη του Όσλο.

Sara Hernandez, EUFCN Communication & Social Media Manager – Ιταλία

Η Sara Inés Hernandez, Ιταλομεξικανής καταγωγής, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ με πτυχίο στα Μαθηματικά. Στη συνέχεια φοίτησε στη Scuola Holden στο Τορίνο, όπου εξερεύνησε πολλούς αφηγηματικούς δρόμους και μορφές γραφής, με έμφαση στη συγγραφή σεναρίων και την παραγωγή ταινιών. Εργάστηκε ως βοηθός παραγωγού για την Redibis Film (Τορίνο) από το 2018 έως το 2020. Τον Ιανουάριο του 2020 εντάχθηκε στο προσωπικό του EUFCN ως EUFCN Communication & Social Media Manager, για την προώθηση και υποστήριξη του έργου περισσότερων από 90 μελών του European film commission. Διαχειρίζεται το EUFCN Location Award, το ετήσιο βραβείο για την καλύτερη ευρωπαϊκή τοποθεσία γυρισμάτων.

Συντονίζει η Βένια Βέργου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EUFCN, Διευθύντρια Hellenic Film Commission του ΕΚΚ

Η είσοδος στο χώρο θα επιτρέπεται μόνο σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η Ημέρα Εκπαίδευσης παρέχεται δωρεάν, με κράτηση θέσης, και απευθύνεται στους υπευθύνους των Film Offices περιφερειών και δήμων της Ελλάδας.