Απολογισμός της Ημέρας Εκπαίδευσης: «Πώς ένα Film Office βρίσκει τη θέση του στον χάρτη;»

Πολύτιμες απαντήσεις δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της Ημέρας Εκπαίδευσης, που διοργάνωσε το Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σε συνεργασία με το European Film Commissions Network (EUFCN) στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (09.11.2021). Με την υποστήριξη του Athens Film Office.

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συμμετείχαν πάνω από τριάντα (30) άτομα από τα Film Offices των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, καθώς και παραγωγοί ταινιών, line producers, location managers, ειδικοί κινηματογραφιστές, κρατώντας σημειώσεις για τα όσα είπαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του EUFCN. “Όλοι έχουμε κάτι να μάθουμε και κάτι να διδάξουμε“, σημείωσε ο Mikael Svensson EUFCN Co-President, επικεφαλής toy Southern Sweden Film Commission, μαζί με τα εύσημα για την οργάνωση της εκδήλωσης, την ελληνική φιλοξενία και, φυσικά, το ελληνικό φαγητό.

Πρωτοβουλίες από φορείς όπως αυτή είναι πολύ σημαντικές για τους κινηματογραφιστές στην Ελλάδα“, δήλωσε ο Μάρκος Χολέβας, πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ η Καρτάλου-Αντούκου Αθηνά, Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου σημείωσε: “Είναι πραγματικά σημαντικό να βλέπεις ανθρώπους από όλη την Ελλάδα να θέλουν να γίνουν καλύτεροι“.

ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ FILM OFFICE – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ FILM FRIENDLY ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

 «Για εμάς  οι τρεις ακόλουθοι πυλώνες είναι πολύ κρίσιμοι: δημιουργία φιλικών προς τον κινηματογράφο κοινοτήτων, δημιουργία στρατηγικών δικτύωσης και επίλυση προβλημάτων», τόνισε η Alexandra Luetkens, μέλος του ΔΣ του EUFCN, Film Commission Hamburg Schleswig-Holstein (Γερμανία), στην παρουσίασή της. Η Alexandra Luetkens είναι film commissioner εδώ και σχεδόν 22 χρόνια οικοδομώντας τη φήμη του Αμβούργου ως φιλικής προς τον κινηματογράφο πόλης.

ΔΙΑΤΗΡΌΤΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΡΟΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΥΟΥΜΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 «Για εμάς η συνεργασία και η επικοινωνία είναι βασικά κλειδιά της επιτυχίας. Η ιστοσελίδα μας είναι σημαντικό εργαλείο, όλες οι πληροφορίες πρέπει να είναι εκεί και όλα να είναι καλά συνδεδεμένα. Συλλέγουμε και οργανώνουμε συστηματικά πληροφορίες σχετικά με τις παραγωγές που γυρίζονται σε ένα δίκτυο με πάνω από 230 φιλικές προς τον κινηματογράφο πόλεις και χωριά σε όλη την επικράτεια. Διατηρούμε δε αυτά τα δεδομένα πιστεύοντας ότι θα είναι χρήσιμα και στον μέλλον», τόνισε η Carlota Guerrero,  μέλος του ΔΣ του EUFCN και διευθύντρια του Catalunya Film Commission (Ισπανία) από το 2007.  Η συντονίζει ένα δίκτυο πόλεων και χωριών σε ολόκληρη την Καταλονία, τα οποία συνολικά φιλοξενούν περίπου 4.000 παραγωγές κάθε χρόνο.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΙ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΑΣ (Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ)

 «Για εμάς είναι σημαντικό να προσκαλούμε τους πολιτικούς μας σε ό,τι κάνουμε. Εκμεταλλευτείτε και εσείς όλες τις ευκαιρίες για να τους πείσετε για την αξία της δουλειάς σας. Επενδύστε επίσης χρόνο, χρήμα και προσπάθεια στην εκπαίδευση των τοπικών σας συνεργείων. Και ζητήστε βοήθεια. Πάντα να ζητάτε βοήθεια», τόνισε ο Mikael Svensson, πρόεδρος του ΔΣ του EUFCN και επικεφαλής του Southern Sweden Film Commission (Σουηδία). Ο Mikael διοικεί το Southern Sweden Film Commission από το 2007 και είναι συνιδρυτής των Nordic Film Commissions. 

 «Για εμάς όλα έχουν να κάνουν με τη συνάντηση του κινηματογραφικού κόσμου με την τεχνογνωσία σε τοπικό επίπεδο. Συλλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για ένα project, διατηρήστε επαφή με τους εμπλεκόμενους, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε όσo το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη στην περιοχή σας, μην υπόσχεστε τίποτα αν δεν μπορείτε να το υλοποιήσετε», επισήμανε ο Adrian Α. Mitchell, μέλος του ΔΣ του EUFCN και επικεφαλής του Oslo Film Commission (Νορβηγία). Ο Adrian έχει μακρά πορεία στην κινηματογραφική βιομηχανία ως διευθυντής παραγωγής, location scout και location manager και παραγωγός.

ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ FILM COMMISSIONS ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ FILM OFFICES – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ EUFCN LOCATION AWARD

 «Ως υπεύθυνος επικοινωνίας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης του EUFCN μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η προώθηση αποτελεί βασικό στοιχείο για ένα film commission και ένα film office. Είναι σημαντικό να καθορίσετε τον σκοπό της ένωσής σας, το κοινό σας, τον στόχο σας. Η Ιστοσελίδα είναι πολύ σημαντική. Η δημιουργικότητα είναι το κλειδί. Εμπνευστείτε, αλλά μην μιμηθείτε». Η Sara Inés Hernandez προωθεί και υποστηρίζει το έργο περισσότερων από 90 μελών ευρωπαϊκών film commissions. Διαχειρίζεται επίσης τον διαγωνισμό EUFCN Location Award, το ετήσιο βραβείο για την καλύτερη ευρωπαϊκή τοποθεσία γυρισμάτων.