HFC Location Award στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το Location Award της Διεύθυνσης Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (αξίας 1.500 ευρώ) απονεμήθηκε σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή η οποία έκανε επίσημη πρεμιέρα στο 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2021. Φέτος, ο νικητής είναι ο Μαρίνος Σκλαβουνάκης για την ταινία «Μαγνητικά Πεδία».

Μέλη κριτικής επιτροπής: Dan Connolly, location manager με έδρα το Η.Β., μέλος του ΔΣ του Location Managers Guild International (LMGI), Βασίλης Ντινόπουλος, location manager με έδρα την Ελλάδα, μέλος του LMGI, Βένια Βέργου, διευθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ακολουθεί το σκεπτικό της επιστροής για το βραβείο.

«Όπως πιθανότατα γνωρίζετε, ο ρόλος του Location Manager στη δημιουργία ταινιών είναι αναπόσπαστο μέρος του δημιουργικού συνόλου, με μια συλλογική έννοια.

Είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος που περιλαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό αρχικά μιας δημιουργικής ματιάς, ευαίσθητης στις αδιόρατες λεπτομέρειες και απαιτήσεις του σεναρίου, και στη συνέχεια της όλης διαδικασίας, των Πρακτικών, Διπλωματικών και Υπολογιστικών δεξιοτήτων προκειμένου να δημιουργηθεί μια ταινία ως πραγματικότητα σε κάποιο location.

Με τη συγκεκριμένη ταινία, ΟΛΟΙ νιώσαμε ότι η κατανόηση και η γνώση που επέδειξε ο Location Manager στο στάδιο του scouting (ρεπεράζ) ανέδειξαν το ελληνικό τοπίο (αν και όχι τα τυπικά γνωστά τουριστικά πανοράματα) ως, παρόλα αυτά, ατμοσφαιρικό, λιτό… ακόμη και επικό. Αυτό που γνωρίζουμε στα λατινικά ως «Genius Loci» ή «το Πνεύμα του Τόπου». Αποκαλύπτοντας τη μελαγχολική Ψυχή αυτής της άγνωστης πλευράς ενός ελληνικού νησιού, ο Location Manager μετέφερε δημιουργικά τον τόνο και το συναισθηματικό τοπίο των χαρακτήρων μέσα στην ταινία. Ως εκ τούτου, οι ίδιες οι Τοποθεσίες μας μίλησαν και έγιναν ένας ακόμη χαρακτήρας της ταινίας. Αναγνωρίζουμε ότι ο Location Manager κατάλαβε διαισθητικά ότι, όπως σε κάθε ελλειπτική Οδύσσεια, σημασία έχει το ίδιο το Ταξίδι… όχι ο Προορισμός.Για αυτόν τον λόγο απονέμουμε το Βραβείο Τοποθεσίας στον Μαρίνο Σκλαβουνάκη για την ταινία Μαγνητικά Πεδία».

Για αυτόν τον λόγο απονέμουμε το Βραβείο Τοποθεσίας στον Μαρίνο Σκλαβουνάκη για την ταινία Μαγνητικά Πεδία».