Το βραβείο Goya πηγαίνει στο… “Mediterraneo”! Συγχαρητήρια

Η ισπανο-ελληνική συμπαραγωγή «Mediterraneo», σε σκηνοθεσία Marcel Barrena, τιμήθηκε με 3 βραβεία Goya (Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού, Καλύτερης Οργάνωσης Παραγωγής) στην 36η τελετή απονομής τους.

Ανάμεσα στους τρείς νικητές βρίσκεται και ο Έλληνας line producer Κώστας Σφακιανάκης, ο οποίος, μαζί με τον Albert Espel, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη οργάνωση παραγωγής. Όπως δήλωσε στο Hellenic Film Commission: “Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, αφού έπρεπε να διευκολύνουμε την παραγωγή και να βοηθήσουυμε τον σκηνοθέτη να απεικονίσει το ευαίσθητο θέμα της προσφυγικής κρίσης που ξετυλίγεται σήμερα στη Μεσόγειο. Η διαχείριση του πολυάριθμου συνεργείου, συμπεριλαμβανομένων των ηθοποιών και των extras, ενώ “πνίγονταν και διασώζονταν” ήταν πραγματική πρόκληση. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που η δουλειά μου ως line producer σε μια διεθνή παραγωγή εκτιμάται και έλαβε βραβείο Goya. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω την ελληνική εταιρεία παραγωγής Heretic Films, τους παραγωγούς Γιώργο Καρναβά και Κωνσταντίνο Κοντοβράκη, καθώς και όλο το συνεργείο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.”

Η διάρκειας 7 εβδομάδων διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε παράκτιες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα: στο Λαύριο, τον Σχοινιά, το Γραμματικό, τα Δικαστικά και του Βαρνάβα, εν μέσω πανδημίας, με τη διευκόλυνση του Hellenic Film Commission.

Η ελληνική εμπειρία μέσα από τη ματιά του σκηνοθέτη Marcel Barrena και του παραγωγού Tono Folguera:

“Το “Mediterraneo” ήταν πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους: μια ταινία με πολλά εξωτερικά πλάνα, πολλή δράση στη θάλασσα και μικτό cast και συνεργείο από Ελλάδα και Ισπανία. Η αλληλοκατανόηση και η αρμονία της ομάδας ήταν κορυφαίες. Το επίπεδο τεχνικής αρτιότητας ανταποκρίνεται άριστα στα ευρωπαϊκά πρότυπα και η τεράστια ποικιλλία τοπίων και locations που προσφέρει η Ελλάδα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις αλλαγές στα μοτίβα του καιρού.”
-TONO FOLGUERA, Παραγωγός

“Το να γυριστεί το “Mediterraneo” στην Ελλάδα ήταν η πρώτη και η τελευταία μας επιλογή για να πραγματοποιήσουμε την ταινία. Χρειαζόμουν το περιβάλλον, τις παραλίες, τη γλώσσα, τα πρόσωπα, την ψυχή της ελληνικής πραγματικότητας, ήταν μια απολαυστική και έντονη εμπειρία. Ήταν πολύ σύνθετη διαδικασία, με πολλούς extras, πρόσφυγες και μάλιστα, εν μέσω πανδημίας (καθώς και ανεμοστρόβιλλων), Στην Ελλάδα, όμως, ένιωσα ασφαλής.”
-MARCEL BARRENA, Σκηνοθέτης

Το “Mediterraneo” είναι μειοψηφική συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.