Το ΕKK και το Hellenic Film Commission υπέχθηκαν το Green Film Lab στην Αθήνα

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), μέσω της Διεύθυνσής του για τις Διεθνείς Οπτικοακουστικές παραγωγές – Hellenic Film Commission (HFC), υποδέχθηκε στην Αθήνα το εργαστήριο Green Film Lab από τις 5 έως τις 8 Μαρτίου 2024. Το εργαστήριο αυτό διοργανώθηκε από το Torino Film Lab, το οποίο έχει μεγάλη εμπειρία στην κατάρτιση καινοτόμων δράσεων και προγραμμάτων, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό δίκτυο Green Film. Η στρατηγική συνεργασία του ΕΚΚ και του HFC με το Torino Film Lab έφερε για πρώτη στη χώρα μας τη σημαντική αυτή δράση, με στόχο να προετοιμάσει την ομαλή και έγκαιρη μετάβασή τους σε ένα περιβάλλον πράσινης οικονομίας. Το ΕΚΚ, με ευθύνη για το μέλλον της ελληνικής κινηματογραφίας και του οπτικοακουστικού τομέα της χώρας μας, χαιρετίζει το Green Film Lab με την πεποίθηση ότι η υιοθέτηση και πιστοποίηση ενός μίγματος βέλτιστων οικονομικών και περιβαλλοντολογικών πρακτικών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της κινηματογραφικής παραγωγής ενισχύουν την θέση της Ελλάδος στον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό χάρτη.

Το ΕΚΚ, ενεργό στην προσπάθεια της χώρας μας να εναρμονιστεί με τις διεθνείς πολιτικές και πρακτικές που αποσκοπούν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, έχει ήδη ενταχθεί, μέσω του HFC, στο δίκτυο Green Film στο όποιο συμμετέχουν ευρωπαϊκά film commissions και film funds. Δεδομένου ότι πολλά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία εμπλουτίζονται με συστήματα πρόσθετων ενισχύσεων για τις συμπαραγωγές που υιοθετούν πράσινες πρακτικές, το HFC ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ένταξη του στο δίκτυο Green Film με στόχο την ανταλλαγή πληροφόρησης και τεχνογνωσίας, αλλά και προώθησης πρακτικών πράσινης κινηματογράφησης.

Η νέα οπτική της κινηματογραφικής παραγωγής σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, η βέλτιστη εφαρμογή πράσινων πρωτοκόλλων, οι διαδικασίες πιστοποίησης, ο σχεδιασμός ενός βιώσιμου πλάνου παραγωγής μιας ταινίας ή τηλεοπτικής σειράς μέσα από συγκεκριμένα κατατεθειμένα σχέδια τα οποία προγραμματίζουν γυρίσματα το προσεχές διάστημα ήταν στο επίκεντρο του εργαστηρίου. Συμμετείχαν 32 συνολικά επαγγελματίες από τους οποίους 16 από την Ελλάδα αλλά και επαγγελματίες από τη Γερμανία, την Εσθονία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Πορτογαλία. Μεταξύ των εκπαιδευτών ήταν ο Giovanni Pompili (επικεφαλής προγραμμάτων κατάρτισης του Torino Film Lab), η Louise Marie Smith (ιδρύτρια και CEO του βρετανικού οργανισμού Neptune Sunstainability), η Lucie Tremolieres (Γαλλίδα συγγραφέας και σκηνοθέτης), η Dorte Schneider Garcia (βοηθός σκηνοθέτη και σύμβουλος βιωσιμότητας με έδρα την Πορτογαλία).

Στο πλαίσιο του Geen Film Lab διοργανώθηκε και ένα Open Session, στο Impact Hub Athens, την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πράσινα πρωτόκολλα και τα συστήματα αξιολόγησης των κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών παραγωγών. Επίσης, αναλύθηκε ο ρόλος του sustainability manager.

Δείτε το αφιέρωμα που έκανε στο Green Film Lab η εκπομπή “Περιβάλλον” της ΕΡΤ (από το λεπτό 3:45): https://www.ertflix.gr/vod/vod.358559-periballon-68